چندین مقام افغان و خارجی میگویند که ژنرال دوستم، معاون اول رییس جمهور به دنبال گسترش نفوذ خود بر امنیت شمال افغانستان است و این مساله ممکن است تهدیدی جدیدی برای وحدت شکننده این کشور به شمار رود.
این مقامات میگویند: ژنرال دوستم به دنبال قدرتمند ساختن نظامیانی در شمال است که به وی وفا داراند.
بشیراحمد فرهمند، سخنگوی آقای دوستم میگوید: معاون اول رییس جمهور در نظر دارد تا از بودجه وزارت دفاع ملی یک نیروی ۲۰ هزار نفری را تشکیل دهد که نه تنها در شمال، بلکه در تمام کشور مستقر شوند و در رابطه به این برنامه، خود ژنرال دوستم با اعضای شورای امنیت ملی کشور نیز گفتگو کرده است.
آقای فرهمند میگوید: این گروه یک گروه ملیشهای نخواهد بود، بلکه از نظر فنی مشمول ارتش ملی خواهد بود؛ اما تمرکز روی این است که به گونه انحصاری و مستقل در مقابل طالبان عملیات انجام دهند.
یک مقام خارجی تاکید میکند که آقای دوستم در حال حاضر به نظامیان و کارگزاران قدرت محلی در ولایات جوزجان، فاریاب، سرپل و قسمتهایی از تخار دسترسی دارد و این تلاشها در هفته گذشته که رییس جمهور به خارج از کشور سفر کرده بود، تشدید شد.
همچنین مقامات افغانستانی و خارجی میگویند: اگر طرح دوستم تصویب شود؛ وی نیروهایی را جذب خواهد کرد که پیروان و وفادارانش باشد و با این کار یک شرایط خطرناک را بوجود خواهد آورد.
یک دیپلمات غربی میگوید: این به معنی داشتن یک ارتش در درون یک ارتش است.
اما نظیف الله سالارزی، سخنگوی رییس جمهور غنی طرح دوستم برای ایجاد یک گروه جداگانه را رد کرده و تاکید میکند که منظور آقای دوستم تقویت نیروهای فعلی ارتش ملی بوده است.
مقامات میگویند: یک آزمون مهم، چگونگی پاسخ دهی اعضای شورای امنیت ملی کشور به طرح آقای دوستم است.
یک مقام افغانستان تصریح کرد: آنان نمی توانند این طرح را قبول یا رد کنند، چون میترسند که در مخالفت با دوستم قرار گیرند.
در حال حاضر هم این مساله مقاومتهایی را برانگیخته است. محمد محقق، از فرماندهان جهادی سابق و از رهبران جامعه قومی هزاره میگوید که وی مخالف این طرح است؛ زیرا نگران است که گروه مسلح آقای دوستم، در بسیاری موارد پاسخگو نباشند.
آقای محقق که به عنوان معاون رییس اجرایی در نشست شورای امنیت ملی اشتراک میکند، تاکید میکند: " حکومت در حال حاضر طرح خود را برای مبارزه با طالبان دارد".
یک نیروی جدید میتواند توازن قدرت را در شمال بهم بریزد. رقیب اصلی آقای دوستم در شمال، عطامحمد نور، والی بلخ است که در انتخابات از عبدالله عبدالله حمایت کرد. نظامیان طرفدار آقای نور پس از سقوط طالبان در ۲۰۰۱ آشکارا با افراد آقای دوستم مبارزه کرده اند.
منیر فرهاد، سخنگوی آقای نور میگوید که این پیشنهاد آقای دوستم شاید بتواند به ثبات در جنوب کشور که ناامن است، کمک کند، اما ما چنین نیرویی را در شمال نیاز نداریم، نیروهای امنیتی افغان به اندازه کافی در شمال امنیت را تامین میکنند.
با وجود مشکلاتی که پیش روی آقای غنی و عبدالله بود؛ آنان هفته گذشته فهرست کابینه را اعلام کردند، اما این کابینه مورد انتقاد افرادی از جامعه تاجیک به شمول برخی از جهادیان قرار گرفت.
یکی از این اشخاص، اسماعیل خان، از فرماندهان جهادی سابق بود. روز سه شنبه و ساعتی قبل از معرفی نامزد وزرا به مجلس نمایندگان، حکومت اعلام کرد که عبدالرحمان صلاحی جایگزین نامزد وزیر وزارت انرژی و آب شده است.
منبع: وال استریت ژورنال
ترجمه: زهره رستگار
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/3255